domingo, 6 de octubre de 2013

SANT ESTEVE el 6 de desembre

Diuen que: "QUAN ELS CANELONS ES CONVERTEIXEN EN ELS REIS DE LA TAULA"

Aquesta celebració és típica i única a Catalunya. És festiu i totes les famílies es  reuneixen de nou al voltant de la taula. Moltes persones aprofiten a reunir-se amb la part de família amb la qual no han dinat el dia anterior, el dia de Nadal.






_______________________________________________________________________


Què és típic de menjar el dia de Sant Esteve?? Els canelons. Són el plat per excel·lència d’aquest dia.


CANELONS 

Ingredients (per fer-ne 50 o 60)

-          ½ kg de magre de porc.
-          ½ kg de magre de vedella
-          400g de trinxat de porc
-          2 kg i quart de pollastre
-          400g de cebes
-          1 cabeça i mitja d’alls.
-          200g de tomàquet madur
-          75g de fetges de pollastre
-          2 cervells
-          1 gotet dels de vi de conyac
-          ½ L llarg de llet
-          Una mica de margarina
-          Formatge rallat
-          1L d’oli
-          Sal
Elaboració 
Comenceu posant oli en una cassola per fregir el magre, a vedella, el pollastre i el trincat de porc, tot prèviament salat. Deuxeu-ho coure fins que sigui ros i, quan ho sigui, poseu-ho a l’olla de pressió.
A part, feu bullir els fetges i, quan siguin cuits, escorreu-los i afegiu-los a l’olla amb la resta de carn. Els cervells també els heu de bullir i reservar per al moment de fer la barreja.


En el mateix oli que heu fregir el tall,  fregiu la ceba – que teniu tallada llargueta i fina- i els alls. Quan comencin a enrossir-se, afegiu-hi el tom+aquet madur pelat i trossejat ben petit. Quan tot sigui rosset, no gaire, aboqueu-ho a l’olla de pressió juntament amb el conyac. Tapeu l’olla i poseu-la al foc durant mitja hora.
Deixeu sortir el vapor de l’olla i ja podeu començar a passar el tall rostit amb la ceba i el tomàquet per la trinxadora. Els alls no els passeu.  Quan ho tingueu tot trinxat, afegiu-hi el cervell, que també heud’haver trinxat, poseu-ho en una cassola i tireu-hi la llet. No hi va gens malament una mica de suc del rostit.
Fetes aquestes operacions, tasteu-ho. Si us agrada i la massa ha quedat melosa, ja ho teniu a punt, altrament, afegiu-hi una mica més de suc del rostit i llet, i ja podeu anar omplint la pasta, que prèviament  heu d’haver bullit. 
Aneu posant els canelons a la plàtera per anar al forn i, quan la tingueu plena, aboqueu-hi la beixamel pel damunt, el formatge i, per damunt del formatge, margarina a bocinets.


BEIXAMEL

Ingredients ( per a 50 o 60 canelons)
-          ½ L de llet
-          1 cullerada de farina
-          Sal al vostre gust
-          Suc del rostit

Elaboració

Barregeu la llet, la farina, la sal i una mica de suc del rostit, bulliu-ho fins que s’espesseixi i feu-ne la correcció de sal. Un cop espessida, ja la teniu a punt per posar-la a la plàtera de canelons.
_______________________________________________________________________

ELS SANTS INNOCENTS el 28 de desembre

HEU VIST ALGÚ AMB UNA LLUFA PENJADA A L'ESQUENA?

Potser aquesta és la broma més típica i tradicional que tenim per celebrar el dia dels Sants Innocents: penjant una llufa, un ninot retallat d’una fulla de paper de diari, a l’esquena d’algun amic, familiar o, simplement d’ algú que passa pel carrer.

Tot i així, avui en dia, el més habitual és fer bromes als nostres coneguts: explicar una mentida inofensiva o “trola” increïble a veure qui és l’innocent que se l’empassa (evidentment, després o a l’endemà s’ha de desvelar la veritat). I això també ho fan els mitjans de comunicació: a les televisions, ràdios i diaris es publiquen notícies basades en una broma. I se'n diuen innocentades.

Quin origen té aquesta tradició?

El nom d’aquesta diada podria tenir l’origen en una llegenda cristiana que diu que el rei Herodes, quan va ser informat sobre el naixement de Jesus, va fer degollar a tots els infants de Betlem, morint així milers d’innocents.

Però el caràcter festiu de la diada, ben segur que prové d’un altre origen. Durant la època més dura de l’any a nivell climatològic, coincidint en un període de poca activitat als camps, la gent necessitava divertir-se i relacionar-se amb els seus veïns. Així en ple hivern, s’organitzaven jornades de festa desenfrenada i disbauxa, just després de Nadal.

Així, trobem tot el sentit a la dita “de Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes”.
I el dia 28 de desembre cau dins aquest període, no?

_______________________________________________________________________

Pel dia dels Sants Innocents ... "llufes" encadenades

Quina és la millor innocentada? Doncs la llufa tradicional que es penja a l’esquena del primer que passa el dia 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents.

És molt fàcil de fer, així que us proposem fer una cadena amb vàries llufes... que quedarà una mica més sofisticat.

Agafeu una fulla de diari i la plegueu com si fos un acordió, fins que quedi una amplada d’uns dos dits.
Agafeu les tisores i retalleu la forma de la llufa, però només la meitat del cos. El braç del nino ha d’arribar fins a l’extrem de l’”acordió”.

I ja ho teniu!! Només heu de desplegar el paper i us quedarà una cadena amb tantes llufes com doni la llargada de la fulla del diari.

Apa! Si avui és 28 de desembre, ja podeu penjar les llufes a l’esquena del primer que passi: el pare, la mare, l'avia, l'avi, un germà o un veí.



_______________________________________________________________________

L'HOME DELS NASSOS el 31 de desembre

Diuen que és: "L'HOME QUE TÉ TANTS NASSOS COM DIES TÉ L'ANY"

Els grans de casa expliquen als més petits (que escolten amb uns ulls com unes taronges):

“El dia 31 de desembre surt un senyor a passejar pels carrer i heu de saber que aquest home té tants nassos com dies té l’any!!”

Els nens no donen crèdit al què estan sentint ... perquè és difícil d’imaginar un home amb
365 nassos a la cara, no??? La canalla surt a buscar-lo pels carrers del poble o la ciutat, però mai aconsegueixen veure’l.

Els grans, per altra banda, van dient: mira, l’home dels nassos va per allà!!; ostres, ara l’he vist en aquell carrer!!; ... l’acabo de veure entrant en aquella botiga!!...

I és que qualsevol persona és l’home dels nassos ja que a l’any només li queda 1 dia (estem a 31 de desembre) i, per tant, com que té tants nassos com dies té l’any, ara mateix només té 1 nas!

_______________________________________________________________________

CAP D'ANY el 31 de desembre

Diuen que és: "L'ÚLTIMA NIT DE L'ANY ... LA NIT MÉS MÀGICA"

Aquesta nit, juntament amb la revetlla de St. Joan, són les nits en què els nens i nenes van a dormir més tard! En aquesta ocasió, com a mínim han de poder aguantar fins a les 12 de la nit, moment de les campanades amb les quals acomiadem l’any en curs i donem la benvinguda al nou any.

De totes les celebracions emmarcades dins el període nadalenc, potser aquesta és la que més gent celebra fora de l’ambient familiar (avis, tiets, cosins...) i apareixen més sopars entre amics.

Està a punt d’acabar l’any i s’han de fer tots els preparatius per rebre l’any nou que entra. Tots ben arreglats i un bon sopar a la taula.

Hi ha dos moments àlgids en aquesta nit: quan sonen els quarts (vol dir que s’acosta la primera campanada) i quan sona l’última campanada ... i tothom crida: Feliç any nou!!!!!

Tothom reparteix petons i abraçades, es brinda amb cava i es truca a les persones estimades, amb les quals no s’ha pogut passar aquesta vetllada, per desitjar-los un bon any (últimament també s’envien molts missatges de mòbil).

Per què mengem raïm amb les campanades?

La tradició marca que, coincidint amb cada una de les campanades, hem de menjar un gra de raïm. En total 12, és clar. És important no descomptar-se i que no ens en sobri ni falti cap gra de raïm quan hagi sonat la última campanada. D’aquesta manera tindrem sort durant tot el nou l’any que tot just  acaba de començar.

Diuen que menjar raïm aquesta nit és sinònim d’obtenir riquesa i diners durant l’any que comença.

Però es veu que l’origen real d’aquesta tradició no està tan relacionat amb la sort: un any en el qual hi va haver un excedent molt important en la collita de raïm i per no haver-lo de tirar, les autoritats van decidir regalar-lo a la població amb l’argument que si tothom menjava raïm la nit de cap d’any tindrien bonaventura i sort durant l’any següent.

Hi ha altres tradicions lligades a la nit de cap d’any:

- A Itàlia, per tenir sort, després de la última campanada es mengen un plat de llenties. Es veu que l’origen de la tradició és el mateix que el del raïm a casa nostra: un accedent en la collita.

- (Això només ho poden fer els adults). Hi ha molta gent que abans de començar les campanades tira una joia d’or (anell, braçalet, cadena...) dins una copa de cava. Quan es fa el primer brindis de l’any, s’han de beure la copa de cop, i recollir amb la boca l’objecte d’or. Així, diuen, també s’obtindrà sort durant tot l’any nou.

- Un altre sinònim de sort per a l’any que comença és portar la roba interior de color vermell.

La qüestió, com veieu, és buscar qualsevol “ritual” per tenir sort i fortuna.

_______________________________________________________________________

Decorem els 12 grans de raïms !!!

La nit de cap d’any tothom està esperant que arribin les 12 de la nit per donar la benvinguda a l’any nou que comença.


El que segur que no pot faltar aquesta nit són els 12 grans de raïm: un per a cada campanada.


Com que són tan importants durant aquesta nit, és molt bonic fer una bona presentació per als 12 grans de raïm.



Ben segur que sorprendreu a tots els qui estan amb vosaltres i s’emportaran un record d’aquesta celebració.
Us proposem unes quantes idees per a decorar-los. Totes elles són molt fàcils i veureu que sempre es tracta d’embolicar els 12 grams de raïm amb la cel.lofana i algun element decoratiu.
Recordeu que n’haureu de fer tant paquets com persones hi hagi durant la celebració.
 Per servir-los a la taula, els poseu tots en una safata i ja veureu quin goig que fan tots junts.
 
Us emportareu els aplaudiments de tots els vostres familiars i amics, al veure 
aquesta sorpresa que els heu preparat per a una nit tan important.


FELIÇ ANY NOU!!!!!


______________________________________________________________________

No hay comentarios:

Publicar un comentario