miércoles, 16 de octubre de 2013

EL CARNESTOLTES

CARNESTOLTES






HISTÒRIA DE A FESTA
Just abans de la Quaresma, temps en que l’Església imposava penitències, dejunis i a prohibició de menjar carn, la gent s’esbravava u celebrava amb gran celebracions i festes esbojarrades a .tot tipus d’excessos i, sobretot molta diversió (fent tot el que justament quan arribava la Quaresma es prohibia).
Les festes de Carnestoltes o Carnaval comencen un dijous, El Dijous Gras. Que és el dijous una setmana abans de la Quaresma.
Aquest és el dia d’inici de les festes carnavalesques.
Podríem dir que és dia del menjar suculent i greixós.  Aquest dia s’ha de menjar ous, porc, carn, truita amb botifarra, truita sola o acompanyada de qualsevol ingredient... un altre tret gastronòmic és la Coca de Llardons
El divendres, és normalment el dia que arriba el carnestoltes en forma de ninot (normalment a mida real d’un home) i es llegeix el pregó (molts cops en forma de rodolí) i anuncia el principi de les festes on “tot està permès”. A partir d’ara serà ell el que marcarà les normes i tothom haurà de fer el que aquest mani.
Seguidament es fan les desfilades i típiques rues, on tothom s’ha de disfressar juntament amb la musica i la percussió que acompanya la rua.
L’últim dia de la festa: el dimecres de cendra o el dia de l’enterrament de la sardina. Porten el rei Carnestoltes a la seva fi. La tradició  marca que se li ha de fer un judici, davant de la desesperació de la població. El veredicte és clar: Carnestoltes és culpable i se la de cremar. 

Rues mortuòries i desfilades fúnebres acompanyen al rei dels poca-soltes a la foguera que l’espera per ser cremat.
I així  acaben quasi uns setmana de celebracions, balls i disfresses que han servit, sobre tot, per passant-s’ho molt bé.


Fotos de rues de carnaval. 


 
CANTEM LA CANÇÓ DEL CARNESTOLTES
La cançó cantada en aquesta festa i que se’ls ensenya als infant a les escoles és la del Rei Carnestoltes. Totes els infants la cantes i ballen.


















FEM UNA CAROTA
 
Per celebrar la festa com bé em dit a la història d’aquesta celebració les principals protagonistes són les disfresses i les màscares. 
Ara elaborarem una màscara perquè tots pogueu tenir la vostra i pogueu cantant i ballar la cançó tot celebrant el Carnaval .
Què necessitem:
-          El patró de la màscara que trobareu a sota.
-          Colors, tisores o punxons.
-          Una goma elàstica
Elaborció
Pinta la màscara dels colors que més t’agradin.
Si l’infant és molt petit quan la màscara ja estigui pintada un adult li retallarà.  Si pot fer servir el punxó, ell mateix la punxarà i si és més gran la retallarà amb les estisores.
Quan ja estigui treta del paper, farem dos forats i passarem la goma per tal que l’infant se la pugui posar. 

LA MÀSCARA



No hay comentarios:

Publicar un comentario