jueves, 17 de octubre de 2013

ANY NOU l'1 de gener
Diuen que és: "LA PRIMERA FESTA DE L'ANY"





El dia 1 de gener és el primer dia de l’any  segons el nostre calendari (el calendari Gregorià). 

Es tracta del cap d’any… l’inici de l’any nou, i és un moment propici perquè tothom s’ompli de nous propòsits i noves metes. Qui no ha sentit mai la frase “any nou … vida nova”.





La nit anterior, qui més qui menys, l’ha passat de festa, acomiadant l’any anterior i donant la benvinguda a l’any que comença. El dia 1 de gener, doncs, acostuma a ser un dia tranquil. Hi ha gent que el comença veient per la televisió el concert amb ballarins de balços que cada any es fa a Viena. N’hi ha molta que se’n va a la platja a veure els primers raigs del sol del nou any (aquest poden ser els més matiners o bé els que encara no han anat dormir). I per a la majoria la diada se celebra en família, fent un dinar  amb els més íntims.

Hi ha algunes zones de Catalunya on aquest dia és conegut com a Ninou, adaptació popular del llatí “Annum Novum”.
______________________________________________________________________
ARRIBEN ELS TRES REIS MAGS D'ORIENT:Melcior, Gaspar i Baltasar, el 6 de gener


En realitat la festa dels Reis Mags d’Orient comença la jornada abans, per la tarda, quan es fan totes les cavalcades: els reis ja han arribat.

5 de gener: LA CAVALCADA DELS REIS
Els carrers de tots els barris, pobles i ciutats s’omplen de famílies senceres per veure passar les cavalcades amb les carrosses reials. Majorets, bandes de música, carrosses amb diferents decoracions ... avisen que els Reis Mags estan a punt de passar. I tots els nens, embadalits, van recollint els caramels que es llencen des de qualsevol dels vehicles que passen.

Els Patges Reials passen i recullen les cartes que la mainada, plens d’il·lusió, han escrit per als Reis Mags: una llista immensa de regals, joguines i desitjos, i potser alguna justificació en el cas que no hagin estat bons minyons.
Un cop acabada la cavalcada, és l’hora d’anar cap a casa i preparar-ho tot per l’arribada dels reis. És tradició deixar en un balcó, pati o finestra una sabata de cada membre de la família. A dins, o al costat, hi haurem de deixar una mica de menjar pel Reis i Patges, i també una mica d’aigua per als camells (penseu en la feinada que tenen aquesta nit!! si a cada casa hi troben un petit mos, la feina se’ls farà més fàcil). També hi ha qui els deixa una miqueta de Moscatell!!

I arriba el moment de posar-se a dormir... si els nervis ho permeten!!

6 de gener: LA DIADA DELS REIS

Des del moments que els més petits obren els ulls són conscients que aquesta nit han d’haver passat els reis i que, si tot ha anat bé, el menjador deu estar ple de regals.
A totes les cases passa el mateix: crits, emoció, corregudes amunt i avall, nervis... quan es descobreixen tots els regals.
Paquets i paquets de regals, amb els noms dels destinataris... xocolatines, caramels, més regals...
... i carbó per a aquells que no han estat del tot bons o que han fet alguna entremaliadura durant l’any.




QUI SÓN ELS REIS MAGS D'ORIENT?




Segons el Nou testament, la nit del 5 de gener uns savis van arribar a Betlem per portar uns regals molt preuats per al nen Jesús, que havia nascut uns dies abans. Aquests homes n’eren tres i venien de molt lluny guiats per una estrella que els havia marcat el camí.
Melcior (el Rei blanc), Gaspar (el Rei ros) i Baltasar (el Rei negre) van portar Or, Encens i Mirra al nou nat.

________________________________________________________________________

LA CARTA ALS REIS MAGS D'ORIENT:




Heu d'escriure tot allò que desitgeu que els Reis Mags us concedeixin, esperem que tingueu molta sort i que siguin generosos....

També podem pintar ells REIS MAGS D'ORIENT!!!

________________________________________________________________________

TORTELL DE REIS

Diuen que: "Qui troba el "rei", és coronat. Però qui troba la "fava" paga!"




Quan acabem de dinar el dia de reis, els torrons i les neules s’aparten i deixen lloc a les postres típiques d’aquest dia: 
el tortell de reis.






INGREDIENTS
Per fer el brioix
1/2 Kg. de FARINA
100 g de SUCRE
130 g de MANTEGA
25 g de LLEVAT
1 got de LLET
1 OU 
1 cullerada petita de SAL
Pell ratllada d'una LLIMONA
FRUITA CONFITADA (que la podem comprar ja feta): cireretes, taronja, pera...

Per al massapà:
125 de SUCRE
125 g d'AMETLLA en pols
1 OU

I no us oblideu ...
1 figureta d'un rei
1 fava
Corona que poden fer els mateixos nens amb cartolina.



PREPARACIÓ
Sobre el marbre de la cuina (sobre tot que estigui ben net), col·loquem la farina en forma de cràter de volcà. Al centre hi podem els següents ingredients: el sucre, la mantega un pèl fosa, el llevat i la llet (barrejats prèviament), la sal, la pel de la llimona ratllada i l’ou batut.
Ens arremanguem i comencem a amassar tots els ingredients de manera que vagi quedant una massa ben lligada. Ho treballem bé una bona estona. Quan veiem que la massa no se’ns enganxa a les mans, deixem la massa reposar durant un parell d’hores.

Mentre esperem, podem anar preparant el massapà, barrejant el sucre, l’ametlla i l’ou. Barregem bé fins a obtenir una massa homogènia. Quan ja estigui, fem com una croqueta llarga i prima, com un xurro, que guardarem per després posar a l’interior del brioix.

Una vegada la massa hagi descansat, l’agafem i l’estenem ben plana sobre el marbre que prèviament haurem enfarinat. Li donem una forma allargada, com un xurro llarg, però aplanat. Li col.loquem al mig el massapà que ja tenim preparat. Agafem la figureta del rei i la de la fava. Les emboliquem amb paper d’alumini o transparent i les introduïm, en llocs diferents.

Enrotllem la massa sobre si mateixa, de forma que el massapà i les figuretes quedin amagats a l’interior de la massa. Li donem la forma de tortell  unint els extrems de la massa, formant un cercle. 
Amb un ou batut i l’ajuda d’un pinzell, pintem el tortell per sobre. Col.loquem els diferents trossos de fruita confitada i li tirem sucre per sobre. Col.loquem el tortell sobre una safata untada de mantega.
Encenem el forn a 180 ºC. Quan estigui ben calent, posem el tortell a dins (ben al centre de la reixa). Baixem el forn a 150ºC i deixem que es cogui uns 25 minuts.

I ja tenim el nostre tortell de reis. Ara només falta saber a qui li toca el rei i a qui la fava.



________________________________________________________________________


No hay comentarios:

Publicar un comentario