jueves, 10 de octubre de 2013

Revetlla de Sant Joan

LA NIT DE SANT JOAN


Sabeu quina és la nit més curta de l’any?? La nit del 23 al 24 de Juny, la nit de SANT JOAN!
Quan la llum, el foc i el soroll dels petards són els protagonistes d’aquesta nit amb l’arribada de l’estiu.
Hi ha molts elements simbòlics relacionats a la revetlla, però entre tots el que més destaca és el foc i els petards!!







LA COCA DE SANT JOAN

Normalment la nit de la revetlla es passa juntament amb la família o amics. Jo també la passo amb la meva família i  una de les coses que no hi pot faltar a taula després de sopar, a part del cava, és la Coca de Sant Joan. Les més típiques són les de fruites (pa de pessic amb fruita confitada pel damunt, amb o sense crema) i la de llardons (amb pinyons torrats per sobre).

Ingredients per a 6-8 persones

De la massa mare:
  • 60 g de farina de força
  • 50 g de llet tèbia
  • 10 g de llevat premsat
De la pasta:
  • 230 g de farina de força
  • 2 ous
  • llavors d’anís (n’hi hem posat una vintena)
  • 15 g d’anís
  • 50 g de mantega pomada (i un poc més per untar la llauna)
  • 60 g de sucre
  • un pessic de sal
Del guarniment:
  • fruites confitades al gust (en la proporció que vulgueu)
  • pinyons (també al vostre gust)
  • 1 ou batut per pintar
  • sucre per empolvorar
  • un raig d’anís (opcional)
Preparació:
Preparau primer la massa mare: foneu el llevat amb la llet tèbia; afegiu-hi la farina i mesclau. Tapau-ho amb un tros de paper film i deixau-ho fermentar (uns 30 minuts, però depèn de la temperatura ambiental).
Mentrestant, tallau les fruites confitades.
Quan la massa mare s’hagi estufat i faci bombolletes, preparau la pasta de la coca: posau dins un bol els ous i remenau-los. Afegiu-hi el sucre, la mantega, l’anís i les llavors d’anís. Mesclau-ho bé.
Tamisau la farina amb la sal i afegiu-la a la preparació anterior (per tandes, no tota de cop). Quan la pasta sigui homogènia, incorporau-hi la massa mare i treballau-la durant 10 minuts amb moviments com els que es fan per rentar la roba a mà. Deixau-la reposar 20 minuts. Passat aquest temps, atupau-la per treure-li l’aire.
Untau una llauna amb mantega i esteneu-hi la pasta donant-li forma ovalada. Si la pasta se us aferra molt a les mans, untau-vos-les d’oli.
Untau la superfície de la coca amb l’ou batut. Distribuïu-hi les fruites confitades i els pinyons. Ensucrau-la i ruixau-la d’anís (opcional). Deixau-la fermentar i, quan dupliqui el volum inicial, enceneu el forn a 200º.
En ser calent el forn, enfornau la coca. Abaixau immediatament la temperatura a 180º i coeu-la durant uns 15 minuts, o fins que la superfície sigui daurada








No hay comentarios:

Publicar un comentario