Sabeu
quina és la nit més curta de l’any?? La nit del 23 al 24 de Juny, la nit de
SANT JOAN!
Quan la llum, el foc i el soroll dels petards són els protagonistes d’aquesta
nit amb l’arribada de l’estiu.
Hi ha molts elements simbòlics
relacionats a la revetlla, però entre tots el que més destaca és el foc i els petards!!
Normalment la nit de la revetlla es passa
juntament amb la família o amics. Jo també la passo amb la meva família i una de les coses que no hi pot faltar a taula
després de sopar, a part del cava, és la Coca de Sant Joan. Les més típiques
són les de fruites (pa de pessic amb fruita confitada pel damunt, amb o sense
crema) i la de llardons (amb pinyons torrats per sobre).
Ingredients per a 6-8 persones
De la massa mare:
De la pasta:
- 230 g de farina de força
- 2 ous
- llavors d’anís (n’hi hem posat una vintena)
- 15 g d’anís
- 50 g de mantega pomada (i un poc més per untar la llauna)
- 60 g de sucre
- un pessic de sal
Del guarniment:
- fruites confitades al gust (en la proporció que vulgueu)
- pinyons (també al vostre gust)
- 1 ou batut per pintar
- sucre per empolvorar
- un raig d’anís (opcional)
Preparació:
Preparau primer la massa mare: foneu el llevat amb la llet tèbia; afegiu-hi la farina i mesclau. Tapau-ho amb un tros de paper film i deixau-ho fermentar (uns 30 minuts, però depèn de la temperatura ambiental).
Mentrestant, tallau les fruites confitades.
Quan la massa mare s’hagi estufat i faci bombolletes, preparau la pasta de la coca: posau dins un bol els ous i remenau-los. Afegiu-hi el sucre, la mantega, l’anís i les llavors d’anís. Mesclau-ho bé.
Tamisau la farina amb la sal i afegiu-la a la preparació anterior (per tandes, no tota de cop). Quan la pasta sigui homogènia, incorporau-hi la massa mare i treballau-la durant 10 minuts amb moviments com els que es fan per rentar la roba a mà. Deixau-la reposar 20 minuts. Passat aquest temps, atupau-la per treure-li l’aire.
Untau una llauna amb mantega i esteneu-hi la pasta donant-li forma ovalada. Si la pasta se us aferra molt a les mans, untau-vos-les d’oli.
Untau la superfície de la coca amb l’ou batut. Distribuïu-hi les fruites confitades i els pinyons. Ensucrau-la i ruixau-la d’anís (opcional). Deixau-la fermentar i, quan dupliqui el volum inicial, enceneu el forn a 200º.
En ser calent el forn, enfornau la coca. Abaixau immediatament la temperatura a 180º i coeu-la durant uns 15 minuts, o fins que la superfície sigui daurada
No hay comentarios:
Publicar un comentario